Laatste nieuws

logo_Mee_De_Wering_klein.pngVoor iedereen, maar zeker als je wat ouder wordt, is nadenken over je toekomst belangrijk. Na het pensioen verandert er van alles, ook financieel. En met de jaren komen vaak ook de gebreken.

Kunt u nog wel zelfstandig blijven wonen straks? Heeft u recht op een traplift? Hoe zijn de voorzieningen in uw buurt? En is er iemand om de hond op te vangen als u een paar dagen naar het ziekenhuis moet?

Veel mensen denken liever niet te veel na over hun oudere dag. Toch is het verstandig dit wel te doen. Een ongelukje komt altijd slecht uit, en in vervelende situaties heeft u vaak wat hulp nodig.

Goed voorbereid zijn over hoe uw leefsituatie over enkele jaren eruit zou kunnen zien, geeft rust, zekerheid en vertrouwen. Ouderenadviseurs bieden informatie, onafhankelijk advies en ondersteuning aan ouderen bij persoonlijke knelpunten en problemen. Maar u kunt ook eens met een ouderenadviseur in gesprek als u wilt weten wat u straks misschien nodig heeft en waar u dan recht op heeft.

Ingewikkelde regels

We kennen in Nederland tal van regels en mogelijkheden. Maar die zijn vaak ingewikkeld, en de meeste mensen de weg niet goed. Ouderenadviseurs weten waar u noodzakelijke hulp en ondersteuning kunt krijgen. Bijvoorbeeld sociaal-juridische hulp, praktische ondersteuning of hulp via Wmo-loket van de gemeente.

Neem mevrouw B. Zij ging oriënterend in gesprek met een ouderenadviseur van MEE & de Wering over woonmogelijkheden voor de toekomst. B is 78 jaar oud en woont al jaren in een appartement dat niet goed geïsoleerd is en ver weg is van winkels en gezondheidzorg. Voor boodschappen en huisartsbezoek maakt ze gebruik van een kostbare taxi. Mevrouw B heeft geen partner en kinderen, haar kennissen worden ook ouder en ze heeft geen familie in de buurt. Mevrouw B had zich al bij de woningbouwvereniging ingeschreven, maar kon geen woonurgentie krijgen.

De ouderenadviseur onderzocht verschillende mogelijkheden en lette erop dat er voorzieningen zoals een winkelcentrum en gezondheidszorg aanwezig moeten zijn. Uiteindelijk schreef mevrouw B zich in bij een particuliere verhuurorganisatie voor een appartement in de nabijheid van een zorgcentrum. Zo kan ze als het nodig is gebruikmaken van de faciliteiten van het woon-zorgcentrum. Maar eerst gaat mevrouw B zich inzetten als vrijwilliger bij het woon-zorgcentrum. Zo leert ze de bewoners, het woon-zorgcentrum en de buurt alvast kennen. Weten waar ze straks gaat wonen, geeft haar rust voor de toekomst.

Sponsor
Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Contact

Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. 

Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. 

Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.